Doe het zelf

DIY: Rustieke houten wandplank in de keuken

januari 19, 2016
wandplank

Extra bergruimte in de keuken, wie wil dat nou niet? Dit was echt zo’n klusje wat al veel te lang op mijn to-do-lijstje stond. Onnodig, want zo veel tijd kost het nou ook weer niet. In een paar vrije uurtjes koop je de materialen, maak je de wandplank en hang je hem op. Zo creëer je snel ruimte en sfeer op een plek die beide wel kan gebruiken.

Voorbereiding

Om te beginnen, zoek je een geschikte plek voor je wandplank. Waarschijnlijk heb je al een plek in gedachten. Ik wist al sinds we hier kwamen wonen dat er een plank tegen die kale witte muur moest komen. Na twee jaar is het dan eindelijk zo ver.

kale witte muur

Meet de ruimte waar de plank komt te hangen nauwkeurig op. Meet nog een keer. In dit geval komt het heel precies, want een paar milimeter te veel en de plank past er niet meer tussen. Komt je wandplank vrij te hangen, dan heb je natuurlijk wat speling. Toch kan het geen kwaad om twee keer te meten.

Je ziet dat er hier een stopcontact in de muur zit. Met een leidingzoeker kun je snel testen of er geen leidingen in de muur zitten op de plek waar je straks gaat boren.

Materiaal en gereedschap

Voor dit klusje heb je geen professionele apparatuur nodig. Als je af en toe wat klust, zul je de benodigdheden vast wel in huis hebben. Zo niet, dan kun je de buren eens lief aankijken. Ik heb het volgende gereedschap gebruikt:

 • Boormachine
 • Accuschroefmachine
 • Leidingzoeker
 • Waterpas
 • Schroevendraaier
 • Kwast
 • Potlood
 • Oude doek
 • Schuurpapier
 • Stoffer

Je materialen kies je afhankelijk van de uitstraling die je wilt bereiken en je budget dat je te besteden hebt. Ik heb hier gekozen voor een plank van vurenhout die ik met wat beits een rustieke uitstraling heb gegeven. Het voordeel van vurenhout is dat het licht, goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is. Mijn boodschappenlijstje:

 • Vurenhouten plank
 • 2 plankendragers
 • 4 korte houtschroeven
 • 4 muurpluggen + schroeven
 • Beits

Materialen

Omdat de plankendragers zwart zijn, heb ik schroeven met een zwarte kop gekozen. Wel zo netjes. Je zou je schroeven eventueel zelf met een beetje zwarte verf kunnen kleuren. Doet dit dan wel pas na de montage. Dan beschadig je de verf niet met je schroevendraaier.

Je wandplank beitsen

Vurenhout vind je in elke bouwmarkt. Het is licht hout dat niet veel kost. Omdat het voor veel verschillende doeleinden gebruikt wordt, zijn er vaak allerlei lengtes en diktes te vinden. Kies de afmetingen die bij jouw project passen.

Om het hout wat meer uitstraling te geven, gaan we het beitsen. Ik gebruik CetaBever rustiek eiken. Voor het beitsen, schuren we de plank lichtjes op. Veeg daarna met een stoffer je plank goed schoon.

De beits kun je gewoon met een kwast op de plank aanbrengen. Een spons of sponskwast kan ook, maar dat kost je wel veel beits. Veeg daarna met een schone (oude) doek over de plank in de richting van de houtnerf. Laat je plank drogen en breng eventueel meerdere lagen aan om de kleur te krijgen die je wilt.

wandplank beitsen

Monteren en ophangen

Het is handig om eerst de plankendragers onder je plank te schroeven. Dan kun je daarna op de muur precies aftekenen waar je de gaten moet boren. Zo voorkom je dat de boorgaten net niet op de goede plek zitten. Leg je plank op de kop tegen de muur om de dragers op de juiste plek en onder de juiste hoek te monteren. Je kunt de schroefgaten eventueel voorboren om te voorkomen dat het hout gaat splijten, maar dat is met deze korte schroefjes niet echt nodig.

Als de dragers op hun plek zitten kun je de locaties van de boorgaten gaan aftekenen. Houd de plank op de gewenste plek en controleer met een waterpas of hij recht hangt. Gebruik een potlood om aan te geven waar je zodadelijk moet boren. Een extra paar handen scheelt je een boel geklungel.

Boor de gaten voor de plankendragers en tik hier de pluggen in. Nu zijn we zou goed als klaar. Laat je extra paar handen de plank op zijn plek houden en bevestig de vier schroeven door de dragers in de muur. Voilà! Je zelfgemaakte wandplank is helemaal klaar.

Met wat mooie en praktische accesoires kleed je boel leuk aan (budgettip: Xenos)

wandplank

Ook interessant

1 reactie

 • Reply Deb januari 22, 2016 at 12:40 pm

  Mooi handig en makkelijk! Ziet er goed uit!

 • Plaats een reactie