Doe het zelf

Zelf pizza maken: Hoe je kinderen alles kunt laten eten

december 30, 2015
zelf pizza maken

Zelf pizza maken is een leuke manier om je kinderen bij het koken te betrekken. Lekker kliederen. Zonder recepten die precies gevolgd moeten worden of het gevaar van hete pannen. Helemaal zelfgemaakt, dus de bordjes zullen zeker leeggegeten worden.

Zelf pizzadeeg maken

pizzadeeg maken

Het leukste van zelf pizza maken, is het maken van je eigen deeg. Mocht je dat nog nooit gedaan hebben: wees niet bang, het is makkelijker dan het lijkt. Door je eigen pizzadeeg te maken, bepaal je helemaal zelf wat erin zit. Geen overbodige troep. Bovendien is het kneden een ontspannende en gezellige activiteit. Er zijn tal van recepten te vinden. Ik maak heus niet de beste of meeste authentieke pizzabodem, maar het smaakt goed en daar gaat het toch om.

Wat heb je nodig? Voor een grote gezinspizza die precies in onze oven past gebruik ik:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram tarwemeel
  • half zakje instantgist of 15 gram verse gist
  • 150 ml lauwwarm water
  • beetje olijfolie
  • snufje zout

Ok, wat doen we hiermee? Los de gist op in ongeveer 1/3 van het water. Met instantgist hoeft dit niet. Deze kan meteen door de bloem. Meng vervolgens je bloem, meel en zout in een grote kom. Maak een kuiltje en giet daar je gistmengsel in. Daarna de olie en het water. Kneed nu alles lekker door elkaar tot een soepel deeg dat licht plakt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Maak een bal van je deeg en hang een vochtige theedoek over de kom. Dit laat je zo een uur staan op een warme plek.

Als het deeg ongeveer twee keer zo groot geworden is, kun je het gaan uitrollen. Na maanden van improviseren, heb ik eindelijk een echte deegroller. Dat werkt toch wat fijner dan een fles wijn. Strooi wat bloem op je werkblad/eettafel en rol de bal uit tot de gewenste vorm. Denk eraan om de randen iets dikker te maken.

Ingrediënten voor je eigen pizza

Ook hier geldt dat je de pizza zo gezond of ongezond kunt maken als je zelf wilt. Kinderen vinden het reuzeinteressant om zelf te kiezen wat erop komt. Je kunt altijd nog stiekem die supergezonde broccoli ertussen zetten. Deze keer maak ik een uitgebalanceerde combinatie van:

  • Tomaat
  • Broccoli
  • Champignons
  • Courgette
  • Crème fraîche
  • Geraspte kaas
  • Tomatenpuree
  • Hamblokjes

De tomatenpuree (verdund met wat water) smeer ik op de bodem. Verder wordt er geen plan gevolgd. Meestal werkt dit best aardig. Het levert in ieder geval steeds weer een unieke pizza op. Als alles mooi – of minder mooi – verdeeld is, schuif je de pizza in een voorverwarmde oven en bak je hem in ongeveer 10-15 minuten lekker krokant. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter.

 

Eindresultaat: een heerlijke zelfgemaakte pizza

Als je bodem er krokant uitziet en de toppings nog niet zwart zijn, haal je pizza uit de oven. Tijd om te proeven of het deze keer weer zo goed gelukt is. Met een beetje voorbereiding en gezellig kliederen zet je zo samen een heerlijke maaltijd op tafel. Genoeg voor iedereen. En het oordeel van onze dochter: “Dat lust ik niet!”

zelfgemaakte pizza

Ook interessant

Geen reacties

Plaats een reactie